Carlijn Frunt

Wat zegt u? ‘Feestboek’? – Speedcursus Facebook

Zijn er nog mensen op de wereld die nog niet op social media zitten? “Neeeee jo”, hoor ik je denken, “dat kan toch niet”. Nou, dat kan dus wel. Om maar een voorbeeld te noemen, laatst kwam ik bij een oudere dame in huis. Ze was extreem enthousiast over haar ‘nieuwe’ computer (een oude beeldbuis, met een nog grotere computerkast eronder) en ze was al enorm verslaafd aan spelletjes op de computer zoals hartenjagen, freecell en patience. Ze had zelf een regel voor haar zelf opgesteld, als ze ’s ochtends haar boterhammetjes at, mocht ze tijdens het eten van haar boterhammetjes even een spelletje spelen, maar zeker niet langer. En als ze dat dan toch deed, gaf ze toe, voelde ze zich toch wel een beetje schuldig…

Ze had de oude computer van haar kleinzoon gekregen. “Die deed er toch niets mee, en zo kon oma toch hip worden.” Nu vroeg ze zich af wat al die nieuwe media deden, want dat leek haar wel wat, die ‘feestboek’. Ze hoorde er vanalles over in het nieuws en zou graag eens willen kijken. En tja hoe leg je dan zoiets uit in begrijpelijk niet-nieuw, onhip Nederlands…

Feestboek

“Feestboek, ofwel in het echt Facebook gezichtboek is een online netwerk, een verzameling van mensen op het WereldWijdeWeb dat op een bepaalde manier in contact met elkaar treedt. Dit kan op verschillende manieren:

  • door je status te updaten  aan de wereld te laten weten hoe het met je gaat
  • door post berichten op elkaars prikbord persoonlijke pagina te plaatsen
  • door iets te liken een knop aan te klikken waarop staat ‘vind ik leuk’.
  • door een video of foto te uploaden een filmfragment of plaatje op het WereldWijdeWeb te plaatsen
  • door een link of url een webadres te delen met andere personen

Met Facebook gezichtboek kun je nog meer. Je kunt gebruik maken van allerlei Apps toepassingen. Met deze toepassingen kun je gamen een spelletje spelen met andere mensen of een quiz doen. Daarnaast kun je ook groepen aanmaken met meerdere mensen een groepje vormen en je eigen evenementen beheren en aangeven of je ergens aanwezig bent. Voor iedereen is het doel van Facebook gezichtboek anders. Sommigen zitten er op gewoon voor de fun omdat zij dit leuk vinden, anderen gebruiken het om hun sociale contacten te onderhouden te praten met vrienden en kennissen. Nog anderen gebruiken het om even de laatste nieuwtjes te checken te bekijken. Of je doet het gewoon allemaal eventjes tegelijk, multitasken. En dan hebben we het eigenlijk nog niet over privacy bescherming van persoonlijke gegevens, ads advertenties of de fanpages fanpagina’s gehad.

De bescherming van uw gegevens is niet iets wat vanzelfsprekend is bij Facebook gezichtboek. De instellingen hiervoor zijn vaak bij het eerste bezoek zo ingesteld dat Facebook gezichtboek volledige toegang heeft tot uw gegevens, net als Google De Grote Zoekmachine en daarmee de rest van het WereldWijdeWeb. Het nakijken van deze gegevens ASAP zo snel mogelijk is daarom belangrijk.

Facebook haalt haar inkomen uit ads advertenties. Het aantal clicks keer dat geklikt wordt op de advertentie zorgt voor inkomen aangezien het bedrijf Facebook gezichtboek betaald om te adverteren.

Fanpages fanpagina’s zijn een ander soort pagina als een persoonlijke pagina. Een persoonlijke pagina is voor mensen persoonlijk. Een fanpage fanpagina wordt vaak door een bedrijf opgezet met als ultieme doel betrokkenheid te creeëren. Of dit lukt, soms wel, soms niet, dat ligt aan het bedrijf.

Of dit alles is in die wondere wereld van ‘Feestboek’? Nee, dit is pas een klein deel van alle mogelijkheden die Facebook biedt. Wat vind ik ervan? Het is leuk voor vrienden en kennissen en makkelijk om even te gebruiken. Alleen voor bekende merken vind ik Facebook nuttig. Wat zegt u? ‘Twieter’, dat zal ik bewaren voor een andere keer. Dankuwel voor de koffie!”

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 Carlijn Frunt