Ruim een half jaar ben ik nu bezig geweest met mijn onderzoek over Twitter en Employer Branding. Het onderzoek dat ik gedaan heb, bestond uit twee delen:

  • een analyse van het huidige gebruik van Twitter voor Employer Branding doeleinden
  • een experiment waarbij de doelgroep van al het getwitter van organisaties werd gevraagd te oordelen over verschillende boodschappen en Twitter-accounts.

Maar laten we bij het begin beginnen. Vorig jaar heb ik al een korte post geschreven over Employer Branding. Hier zette ik vooral uiteen dát Twitter gebruikt werd voor Employer Branding, maar ben ik niet echt ingegaan op wat Employer Branding eigenlijk is en hoe het dan precies terug komt in Twitter.

Allereerst, Employer Branding is een strategie om jezelf als organisatie als een aantrekkelijke werkgever neer te zetten en je werknemers extra te stimuleren. Dit kan dus intern en extern. Een proces dat het geheel duidelijk voor mij maakte was het proces van Backhaus en Tikoo (2004). Hierbij zie je dat Employer Branding intern kan zorgen voor identificatie met een organisatie en een wisselwerking heeft met organisatiecultuur. Deze laatste twee zorgen voor een loyaliteit aan de werkgever en aan de organisatie waar ze werken en leidt uiteindelijk tot werknemersproductiviteit. Het proces waar het mij echter om gaat is het externe proces. Uit het plaatje wordt hier duidelijk dat Employer Branding kan zorgen voor associaties met de werkgever als het merk. Dit zorgt op zijn beurt tot een bepaald imago dat hoort bij de werkgever. Een positief imago kan hierbij leiden tot werkgeversaantrekkelijkheid.

De vraag is echter waar Social Media dan precies binnenkomen. Je zou kunnen zeggen: “Waarom moet ik eigenlijk meedoen met die onzin op Social Media?”. Nou, eerder onderzoek geeft aan dat organisaties die geen gebruik maken van Social Media voor recruitment potentiële werknemers verliezen aan hun concurrenten.

Social Media kunnen naar mijn idee gezien worden als middelen voor Employer Branding. Doordat gebruikers de organisatie op Social Media zien, creëren gebruikers namelijk bepaalde associaties in hun hoofd met organisaties. Maar er zijn meerdere redenen waarom organisaties Social Media inzetten. Ze kunnen namelijk ook gebruikt worden door organisaties voor het screenen van sollicitanten. Ruim 91% van de bedrijven doet dit namelijk (!).

We kunnen hierbij ook dieper in gaan op de verschillen in de verschillende Social Media. Grofweg kent de wereld van Social Media 3 grootmeesters (waarbij de een groter is dan de ander):

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

LinkedIn,  gezien als een professioneel en zakelijk netwerk met formele doeleinden, wordt hier gebruikt als soort Headhunter mekka waar headhunters talenten kunnen werven. Facebook, een informeler netwerk, biedt organisaties de mogelijkheid voor Fanpages (voor wie niet weet wat dat is refereer ik graag naar mijn eerdere blog over Feestboek). Fanpages kunnen de betrokkenheid bij organisaties verhogen en kunnen indirect de intentie om te solliciteren verhogen. Dit is wel een beetje een passieve manier van Employer Branding doordat er weinig mogelijkheid is voor interactie.

De rol van Twitter is voor vele mensen het onderhouden van contacten en het snel binnen krijgen van veel informatie. Onderzoek in Duitsland liet zien dat maar weinig organisaties daadwerkelijk Twitter gebruiken voor Employer Branding, terwijl Twitter na LinkedIn volgens een wereldwijd onderzoek van Bullhorn Inc. het meest wordt gebruikt voor recruiting. Op Twitter bekijkt men namelijk twee keer vaker vacatures dan op Facebook. En via Twitter wordt er meer gesolliciteerd op vacatures dan via LinkedIn en Facebook. Interessant medium dus. Maar hoe het precies wordt gebruikt is nog een beetje vaag. Vandaar mijn onderzoek. Nieuwsgierig? Houd dan de komende weken mijn blog in de gaten. De resultaten van mijn twee studies blog ik binnenkort!

Bron: Backhaus, K.B. & Tikoo, S. (2004). Conceptualizing and researching employer branding. Career Development International, 9, 501-517.

 

3 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *