Remediatie?

Remediatie, wat een ontzettend gave term eigenlijk! En je ziet het echt in alles, in alle vormen van media, maar ook in mediadragers als telefoons, computers en TVs. Remediatie is eigenlijk niets anders dan het opnemen van eigenschappen van een oud medium in een nieuw medium.

Met iets nieuws denken 9 van de 10 mensen dat er daadwerkelijk iets verbeterd is en dat het echt alleen maar beter kan zijn als het nieuwer is. Het mooie is dat mensen het gewoon willen zien en gaan zien terwijl het misschien nog niet eens zo bedoeld is (of juist wel)!

Twee voorbeelden hiervan zijn:

 

 

 

Ken je hem nog? Dat rechter logotje? Dat logotje van MySpace? MySpace wordt langzaam opgeslokt door Facebook. In dit geval wordt Facebook dan ook gezien als het nieuwe medium dat alle eigenschappen heeft overgenomen van het oude medium. MySpace was.. eh is niets anders dan een mini variant van Facebook. Toch vinden vele mensen MySpace maar ouderwets en echt niet kunnen als je daar nog op zit. Vreemd toch eigenlijk dat mensen zo denken.

iPhone 4s vs de iPhone 4, want geef toe wat is er veranderd? Een betere antenno (dat mocht ook wel, bij de 4 was dat gewoon een fout), een betere processor en Siri (maar dat zat ook al op de iPhone 4).

En zo kan ik op nog wel op een aantal voorbeelden komen. Dat doen die marketeers toch goed hè, ze laten je geloven dat er sprake is van verbetering, terwijl er weinig vernieuwend aan is, maar slechts een opsomming van eerdere eigenschappen!

Toch is het interessant om eens verder te kijken, de toekomst in. Want een nieuw medium als Diaspora (open source web server met social network trekjes voor anti-Facebook mensen), wanneer het mogelijkerwijs groter wordt, gaat het dan ook facebook trekjes vertonen? Gaat het ook gegevens op slaan omdat dat logisch is? Begint alles niet als ‘iets anders’ en eindigt het niet als het zelfde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>