Nederland

Er was eens een vliegtuig met 149 Belgen en 1 Nederlander

Vandaag kwam ik een oude blog van me tegen die ik heb geschreven tijdens mijn stage bij marketing- & communicatiebureau Antenno. Toch wel weer erg leuk om te lezen al zeg ik het zelf, en naar mijn idee nog steeds helemaal waar!

Een interessant initiatief binnen Antenno zijn de ‘sharing is caring’ sessies. In deze sessies wordt kennis gedeeld over onderwerpen als merkpositionering en het belang ervan naar employer branding, social media, kleurentrends en de toepassingen ervan, etc.

Als Nederlandse stagiaire bij Antenno is dit natuurlijk de ideale gelegenheid mijn interculturele ervaringen in het Bourgondische België te delen. Een andere reden is dat 0031 nummers steeds vaker naar Antenno bellen. Interessant dus voor de Antenno’s om meer te weten te krijgen over hun Noorderburen.

De twee grootste oorzaken van de vele verschillen dateren volgens Nederbelg Evert van Wijk uit de 16e eeuw. Het Calvinisme deed zijn intrede in het huidige Nederland en België viel onder de Spaanse overheersing. Hier werd al de grens tussen Nederland en België getrokken.

De strenge katholieke Spaanse overheersing heeft in België gezorgd voor een groot besef van machtsafstand. Belgen hebben meer respect voor hun baas. In Nederland heeft Calvijn er echter voor gezorgd dat mensen zich als gelijken zien. Daarom is het niet verwonderlijk dat Nederland het poldermodel gebruikt en altijd alles overlegd lijkt te worden.

Belgen staan ook bekend om hun Bourgondische eetcultuur; genieten van het eten en gezellig samen komen is hierin geen uitzondering. Daar tegenover staat het sobere Nederland met een boterham met kaas en een groot glas karnemelk. Al zien we de laatste jaren de eetcultuur in Nederland ook steeds belangrijker worden.

Een verschil in zaken doen tussen onze landen is het belang van ‘contact’ versus ‘contract’. Waar Belgen liever eerst aftasten en vooraf een relatie en vertrouwen opbouwen met de zakenpartner door bijvoorbeeld een etentje, tekenen Nederlanders sneller een contract om zaken voor elkaar te krijgen. Nederlanders zijn wat dat betreft beter van vertrouwen.

Andere verschillen die belicht werden tijdens de presentatie:

  • de oranje gekte in Nederland ten opzichte van de haat-liefde verhouding met het koningshuis in België
  • waarom Van Rompuy wel en Balkenende niet als president van EU
  • dat Belgen meer uitpakken met hun statussymbolen (huis, wagen, …)
  • dat Nederlanders meer ondernemend zijn
  • de trekmuur (aka de zogenaamde ‘kroket uit de muur’) van de Nederlanders

Het grootste verschil echter, zit wat mij betreft in datgene wat het meest identiek lijkt, de taal. Zeggen Belgen: “Wijsheidstand”. Zullen Nederlanders zeggen: “Nee, Verstandskies”. Spreken Nederlanders over: “Jus d’orange”. Zeggen Belgen: “Nee, appelsiensap”. Een ding is zeker, ‘poep’ en ‘poep’ zijn voor Belgen en Nederlanders totaal verschillende woorden… Wilt u meer weten over verschillen, dan moet ik misschien ook wel eens stage bij u lopen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>